• Home
  • Nieuws
  • Business
  • De geschiedenis herhaalt zich voor Camaïeu, dat opnieuw onder curatele wordt gesteld

De geschiedenis herhaalt zich voor Camaïeu, dat opnieuw onder curatele wordt gesteld

Door AFP

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Beeld: Amanda Canas, Unsplash

Lille - De geschiedenis herhaalt zich: twee jaar na de overname door de Financière immobilière bordelaise (FIB), is Camaïeu opnieuw onder curatele gesteld door de handelsrechtbank van Lille.

"Wij nemen akte van de beslissing van de rechtbank om een curatele aan te vragen op verzoek van Camaïeu", dat afgelopen maandag surseance van betaling had aangevraagd, vertelde de directie aan het AFP, en zei dat het "vanaf nu werkt aan het vervolgplan".

Het doel van de onderneming, die 2.571 mensen in 538 winkels in Frankrijk in dienst heeft, "is het behoud van de activiteiten van de onderneming en van het merk Camaïeu", voegde de directie eraan toe.

"Dit besluit moet Camaïeu, een historisch merk in de Franse textielindustrie, in staat stellen om een observatieperiode te hebben en dan een vervolgplan voor te leggen om de door de groep reeds in gang gezette transformatie voort te zetten en zo de toekomst van het bedrijf op lange termijn te veilig te stellen", aldus Hermione People and Brands (HPB), de distributieafdeling van het FIB van zakenman Michel Ohayon, in een persbericht in handen van AFP.

HPB, eigenaar van Go Sport, La Grande Récré en 23 winkels die aangesloten zijn bij Galeries Lafayette, wil inspelen op "synergieën" binnen de groep. Dat gaf een bron met een nauwe relatie met het management woensdag tijdens de hoorzitting aan.

Een "golf van crises"

Ter rechtvaardiging van zijn verzoek om onder curatele te worden gesteld, had Camaïeu de gevolgen "van een rechterlijke uitspraak van het Hof van Cassatie van 30 juni" aangehaald, waarbij werd "geweigerd om detailhandelaars toe te staan hun huurprijzen te verlagen tijdens de Covid-periode".

Zelfs voor deze uitspraak, was de onderneming "sterk verzwakt" door een "periode van enkele maanden, die gekenmerkt werden door een reeks moeilijkheden", zei HPB op maandag. De groep beroept zich op "een golf van opeenvolgende grote en ongekende crises: de Covid-crisis, herhaalde lockdowns (...) en de verstoring van het wereldwijde transport".

HPB noemt ook een "cyberaanval van uitzonderlijke omvang" - tegen een kostprijs 40 miljoen euro, "evenals de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de stijging van de grondstofprijzen".

Onbetaalde rekeningen van "50 tot 60 miljoen"

HPB-voorzitter Wilhelm Hubner zei woensdag dat "een deel van de huur" in juni 2021 was opgeschort, om onderhandelingen te beginnen met de verhuurders, van wie sommigen "naar de rechter zijn gestapt". "Zelfs als de rechtbank een continuïteitsplan valideert, zal er een reorganisatie van het personeelsbestand zijn, met nadelige gevolgen", zei Thierry Siwik, een afgevaardigde van een vakbond binnen Camaïeu, tegen AFP. "Om deze sociale breuk te minimaliseren, gaan we een actie opzetten met de vakbond van CGT HPB", voegde hij eraan toe.

Volgens de heer Siwik, hebben de onbetaalde huren betrekking op "tussen de 250 en 300" winkels, wat uitkomt op een een bedrag van "50 tot 60 miljoen euro"; een "aanzienlijke" schuld.

Nordine Misraoui, secretaris van het nationale Franse vakbondencentrum CFDT van het sociaal-economisch comité CSE, zei woensdag tijdens de hoorzitting "vol vertrouwen" te zijn, hoewel hij aangaf dat te vrezen dat "sommige winkels" zullen sluiten. "Het zal nodig zijn dat onze aandeelhouder weer geld op tafel te legt (...) De geloofwaardigheid van de onderneming staat op het spel met betrekking tot alle merken die zij bezit", zei hij.

In augustus 2020 had de FIB 511 van de 634 winkels in Frankrijk overgenomen en 2.600 werknemers van de meer dan 3.100, als onderdeel van een door de handelsrechtbank geleide reorganisatie. Het had een groot transformatieplan gelanceerd.

Het nieuwe management had zichzelf twee jaar gegeven om het bedrijf weer in balans te brengen om het bedrijf weer in evenwicht te brengen, met als doel tegen 2022 een omzet van 552 miljoen euro te halen en weer op het niveau van 2019 te zitten. Maar volgens de directie bereikte de omzet slechts 333 miljoen in de 16 maanden na de overname. "De overname vond plaats in een afschuwelijke context", vertelde Hubner een jaar geleden aan AFP (AFP).

Dit artikel is een nieuwsbericht van AFP. Vertaling en bewerking van het Frans naar het Nederlands: Eugenia Melissen Ferrer.

Camaieu